Mindenfélék krikettről

Mindenfélék krikettről

Mi is az a krikett?

2015. január 05. - Szomjas Gödény

Mindenkinek más, ez egészen biztos. Az én személyes történetem az angol nyelvhez és kultúrához, no meg a valódi, vegytiszta hülyeségre (lásd még: anglicizmusra) való rácsodálkozáshoz kapcsolódik. Angolóráimat tekintve már jócskán túl voltam az első tíz, könnyűnek mondott éven, némi Shakespeare-en, Irvine Welsh-en, pár személyes látogatáson és nyelvvizsgán, sőt, ismertem a marmite-ot is, amikor rádöbbentem, hogy a krikett valahogy elkerült.

Először csak annyit tudtam, hogy a krikettet NEM lehet esőben játszani, illetve hogy 5 napig tart, de simán lehet, hogy eredmény nélkül mennek haza, mert nem ér véget. Ki más találhatta volna fel, mint az angolok? ( - Garfieldkám, hol voltál egész héten? - Kriketteztünk, mama. - Nagyszerű! És, ki nyert? - Az nem derült ki, nem fejeztük be. - ??? NA NYOMÁS LENYÍRNI A FÜVET, BÜDÖS KÖLYÖK!). Tényleg, még a fekete, keserű, pirítósra kent cipőkrémre élesztőkrémre, a marmite-ra is rávert.

Elöljáróban annyit, hogy az egyik legrégebbi játékról van szó, első írásos említései az 1500-as évekből valók. A Marylebone Cricket Clubot 1787-ben alapították, a Thomas Lord által alapított pályával, a Lord's Cricket Ground-dal egy évben. A pálya korai éveiben kétszer odébbköltözött, de 1814. óta, tehát 200 éve a mai helyén áll! (Emlékeztetőül: Európában ekkoriban győzik le Napóleont, Magyarországon lassan kezdetét veszi a Reformkor, az angolok meg végre állandó krikettpályát építenek.) Az első válogatott meccset 1876-ban játszották Anglia és Ausztrália csapatai közt.

A krikett szabályait dióhéjban nehéz elmagyarázni, az alapokhoz érdemes először megismerkedni ezzel a cikkel, illetve ezzel. Ez a poszt inkább arról fog szólni, hogy ha bekapcsoljuk a tévét, és éppen krikett megy rajta, akkor mit is fogunk látni, és merről kellene nézni.

Ha színes ruhában játszanak, akkor a rövidített, egynapos, vagy félnapos változathoz van szerencsénk, ha fehérben vannak, akkor viszont az eredeti, 5 naposhoz.

<folytatása következik>

A bejegyzés trackback címe:

https://krikettt.blog.hu/api/trackback/id/tr727042823
süti beállítások módosítása